Ohjelma- & tapahtumatoimisto palveluksessanne

Esiintyjät

Kalevi Kiviniemi

Urkutaiteilija

Kansainvälisesti arvostettu konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi (s. 1958) lukeutuu maailman huippu-urkureiden terävimpään kärkeen. Hän on perehtynyt erityisesti ranskalaiseen musiikkiin. Kiviniemi teki opintomatkoja Pariisiin v. 1981, 1982 ja 1986. Hän on konsertoinut useaan otteeseen Pariisin Notre-Dame -katedraalissa ja Sainte-Clotilde -basilikassa sekä levyttänyt Orléansissa ja Rouenissa historiallisilla Cavaillé-Coll -uruilla. V. 2013 Kiviniemi on kutsuttu konsertoimaan Pariisin St. Sulpicen katedraaliin, jonka urut BBC vast’ikään valitsi maailman merkittävimmiksi historialliseksi uruiksi.

Kiviniemen kansainvälinen ura lähti käyntiin 1990-luvun alussa Japanissa ja Lontoossa pidetyistä konserteista, laajentuen pian muualle Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Aasiaan, Australiaan ja Filippiineille. Merkittävimpiä konserttipaikkoja ovat olleet mm. v. 2011 USA:n kiertueella New York, Washington ja Philadelphia. Näiden lisäksi Kiviniemi on USA:ssa konsertoinut myös Texasissa ja Chicagossa. Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkestereiden, kuten Moskovan kamariorkesterin ja Moskovan sinfoniaorkesterin solistina. Hän on toiminut myös kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa – Nürnberg 1996, Capri 1998, Speyer 2001, Korschenbroich 2005 ja v. 2013 kutsuttu Englantiin St. Albansin urkukilpailun tuomaristoon. Lisäksi Kiviniemi on pitänyt mestarikursseja mm. Ruhrin yliopistossa Bochumissa. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kalevi Kiviniemi toimi kymmenen vuoden ajan v. 1991–2001.

Kalevi Kiviniemen taiteilijapersoonaa leimaa ennakkoluuloton laaja-alaisuus. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös laulajien ja tanssijoiden kanssa. Kansainvälisen uransa ohella Kiviniemi on erilaisilla yhteistyöhankkeilla virkistänyt myös kotipaikkakuntansa musiikkielämää. Tämä kansainvälisen ja paikallisen näkökulman yhdistyminen sekä yllätykselliset ohjelmavalinnat aina häikäiseviin taiturinumeroihin asti ovat Kiviniemen luovuudelle ominaisia.

Kiviniemi on tehnyt yli 150 levytystä ja saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Muista levytunnustuksista mainittakoon Improvisation-levyn valinta vuoden 2000 tähtilevytykseksi englantilaisen The Organ -lehden toimesta sekä Janne-palkinto parhaasta suomalaisesta soololevystä. Levypalkintojen lisäksi Kalevi Kiviniemelle on saanut muitakin tunnustuksia urkutaiteilijana, mm. Luonnotar-palkinnon Lahden Sibelius-festivaalilla.V. 2009 Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto, mittavin musiikkipalkinto maassamme. V. 2012 hänelle lyötiin ritariksi Chevalier OCM -arvonimellä.
Kansainvälisten arvioiden mukaan Kalevi Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin.

Lehdistökuvia