Ohjelma- & tapahtumatoimisto palveluksessanne

Esiintyjät

Kuva: Harri Kosonen

Jaakko Ryhänen

Basso

Jaakko Ryhänen kuuluu maineikkaampiin oopperalaulajiimme. Hän aloitti uransa Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1972 vierailijana ja hänet kiinnitettiin vakinaiseksi solistiksi vuonna 1975.

Jaakko Ryhäsen kansainvälinen solistiura käynnistyi New Yorkin Metropolitanissa vuonna 1983. Ryhäsen vakinaisina vierailukohteina ovat sen jälkeen olleet Euroopan suuret oopperatalot: Berliini, München, Lontoon Covent Garden, Wienin valtionooppera, Milanon La Scala , Pietarin Mariinski-teatteri, Moskovan Bolshoi, Berliinin Deutsche Opern, Baijerin ooppera, Bryssel, Leipzig, Zürich, Geneve, Pariisi, Hampurin valtionoopperat sekä Madrid. Hän on vieraillut säännöllisesti mm. Chicagossa Lyric Operassa ja Los Angelesissa sekä Bayreuthin musiikkijuhlilla. Oopperauran ohella Jaakko Ryhänen vierailee eri puolilla maailmaa myös konsertti- ja oratoriosolistina. Savonlinnan Oopperajuhlilla Ryhänen on vieraillut vuodesta 1974.

Hän on uransa aikana esiintynyt oopperakirjallisuuden keskeisissä bassorooleissa kuten mm. Mozartin Taikahuilun Sarastrona, Ryöstö Seraljista -oopperan Osminina, Don Giovannin Komtuurina ja Leporellona, Figaron häiden Don Bartolona, Verdin Don Carlosin Filipinä, Macbethin Banquona, Rigoletton Sparafucilena, Simon Boccanegran Fiescona, Rossinin Sevillan parturin Don Basiliona, Wagnerin Valkyyrian Hundingina, Lentävän hollantilaisen Dalandina, Lohengrinin Kuningas Henrikinä, Beethovenin Fidelion Roccona, Musorgskin Boris Godunovin nimiroolissa, Tshaikovskin Jevgeni Oneginin Gremininä sekä Kokkosen Viimeisten kiusausten Paavona.

Konserttiohjelmistossa on teoksia säveltäjiltä kuten Bach, Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Rossini, Verdi ja Dvorák. Hän on tehnyt yhteistyötä kapellimestarien kanssa, kuten Zubin Mehta, Riccardo Muti, Giuseppe Sinopoli, Wolfgang Sawallisch, Gennadi Rozhdestvenski ja Riccardo Chailly.

Jaakko Ryhänen on saanut Pro Finlandia –mitalin vuonna 1989.

Lehdistökuvia